logo

Meni

Održan 53. Python Belgrade meetup: Usavršavanje monorepozitorijuma

jun 4, 2024

U petak, u prostorijama CDT HUB-a, održan je 53. meetup Python Belgrade zajednice pod nazivom "Mastering Monorepos", koji je privukao programere zainteresovane za napredne metode upravljanja verzijama u Python projektima.

Predavač Max Polezhaev, softverski inženjer iz kompanije Kiwi.com, održao je predavanje na temu "Monorepositories and Dependency Management in Python Projects". U svom izlaganju, Max je istražio kako strateško usvajanje monorepozitorijuma može pojednostaviti procese razvoja preko više međusobno povezanih projekata.

Prezentacija je započela objašnjenjem šta monorepozitorijum zapravo predstavlja, upoređujući ga sa tradicionalnim pristupom koristeći polirepozitorijum, te diskutujući o strukturnim razlikama i implikacijama za razvojne okruženja velikih razmera. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa konkretnim prednostima monorepozitorijuma, kao što su pojednostavljeno upravljanje zavisnostima, poboljšana ponovna upotreba koda, unapređena saradnja kroz centralizovane izmene, te racionalizovani procesi izgradnje i testiranja.

Međutim, usvajanje monorepozitorijuma nije bez izazova. Max je adresirao potencijalne zamke kao što su problemi sa skalabilnošću, povećana složenost alata i rizici povezani sa preopterećenjem koda. Takođe su izneseni specifični scenariji u kojima monorepozitorijum može biti posebno koristan, uzimajući u obzir faktore poput međuzavisnosti projekata, veličine tima i dinamike.

Kao praktični deo, predavanje je uključivalo i demonstraciju postavljanja PyCharm-a za monorepozitorijum, omogućavajući prisutnima da iz prve ruke vide kako se ovi koncepti implementiraju u stvarnom okruženju.

Zahvaljujemo se Maxu Polezhaevu na detaljnom i informativnom predavanju, kao i svim učesnicima koji su doprineli uspehu ovog događaja. Radujemo se budućim susretima i nastavku edukacije o najnovijim tehnologijama u okviru Python Belgrade zajednice.

Pošalji upit

Kontaktirajte nas!

Želite da koristite naše usluge, imate pitanje ili vam je potrebna dodatna informacija? Kontaktirajte nas na broj telefona +381 66 8750684 ili popunite upitnik ispod!